Vad har hänt

Vad har hänt

Riksförbundet startar projektet om trotsbeteende
Riksförbundet fått medel för att starta ett 3-årigt projekt vars mål är att skapa fysiska och sociala plattformar dit familjer som har barn med trotsbeteende kan hämta styrka och utbyta erfarenheter med varandra. Projektet är ett komplement till professionella insatser från
barnpsykiatri, familjehälsan och övriga stödformer.


Målgruppen är vårdnadshavare, syskon och barn med en trotsproblematik och utagerande beteende i kombination med ADHD.


Mer information kommer när projektet hunnit komma igång.

Nationella riktlinjer tas fram för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Det finns variationer i landet när det gäller vård och stöd för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och därför behöver nya nationella kunskapsstöd tas fram. Den bedömningen gör Socialstyrelsen som nu planerar för nationella riktlinjer på området.


Attention har varit delaktiga i processen fram till beslut och kommer att vara delaktig i det fortsatta arbetet. Mer information finns här

Aktuellt inom intressepolitiken


Riksförbundet Attention har träffat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att berätta omhur Försäkringskassans skärpta tillämpning med ökade avslag på ansökningar om aktivitetsersättning drabbar unga med NPF, läs mer här


Vi har också träffat Socialstyrelsen för att berätta om våra medlemmars upplevelse av det integritetskränkande i att utsättas för rutinmässiga obligatoriska drogtester, dessutom i en utsträckning som inte drabbar andra patientgrupper, läs mer här

Omedelbara åtgärder krävs mot hemmasittandet
Precis innan sommarlovet fick vi en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle. I artikeln kräver vi omedelbara åtgärder riktade till elever som inte kan vara i skolan på grund av bristande anpassningar och tillgänglighet. Den problematiska skolfrånvaron har ökat oroande på senare år och många av dessa barn har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hela artikeln finns här

Vi har skickat ut nyhetsbrev till våra medlemmar.

Här kan du läsa. 

Vi vill önska er alla en riktigt trevlig helg och passa på att tipsa om vår självhjälpsguide för dig med ADHD på jobbet. Guiden sammanfattar och synliggör vanliga områdena som kan vara utmanande i arbetslivet och ger konkreta tips och verktyg.


Det går bra att ladda ner skriften gratis som PDF eller köpa den för 50 kr i vår webbutik: https://butik.attention.se/wp-content/uploads/2019/05/attention_ADHD-pa-jobbet-_sjalvhjalpsguide.pdf

Lyssna gärna på Måns Möllers känslosamma sommarprat där han berättar om sina erfarenheter som pappa till en son med autism.

Bland beskriver han hur sonen Viggo nekades möjlighet att gå i skidskola på grund av okunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.


Lyssna på avsnittet här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319484?programid=2071


Gå också gärna in på vår idrottssajt med fokus på alla barns rätt till en meningsfull fritid: https://fritid.attention.se/

Forskning visar att ADHD-utredningar på anstalter kan minska risken för återfall i brott, trots detta sker få utredningar på anstalter. Riikka Heinola levde tidigare ett liv med missbruk och kriminalitet men efter att ha fått sin ADHD-diagnos vände det och hon fick ett nytt liv.– Det vore bra med ADHD-utredningar på anstalterna då intagna är motiverade och drogfria, säger Riika i P4 Västmanland.


Lyssna gärna på inslaget i P4 Västmanland med Riikka Heinola här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=7268684

Inslag i P4 Västmanland om hur det sker få utredningar på anstalter: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&art

Tack Daniel!👍👏📢


Så skönt att läsa om en pedagog som ser föräldrarnas vånda inför skolstarten. Vi på Attention har i flera rapporter beskrivit de svårigheter som dagens skolarbete innebär för våra barn. Barn ska inte behöva känna att de är ett stort problem och att de inte kan komma i fatt hur de än anstränger sig. De anpassningar som du föreslår är enkla att genomföra. Bara att sätta igång!


http://www.aftonbladet.se/debatt/a/016WJ/vi-i-skolan-klarar-inte-av-elever-med-adhd

För att kunna sätta in rätt insatser och tidigare hitta flickor med autism så har man i Norrköping börjat utbilda skolpersonal.


I ett inslag från programmet i Klartext i SR berättar Zlatko Jankovic som är elevhälsochef i Norrköping hur det går till :
– Vi utbildar något som vi kallar "NPF-piloter". alltså personal som får en ganska gedigen utbildning om NPF. Och de i sin tur kan stötta lärare och annan personal på skolan, utifrån om de har frågeställningar eller om man vill veta hur man ska lägga upp sin undervisning utifrån de här barnens behov. Och att upptäcka det tidigt.


Lyssna på inslaget här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=7258234

Tack till alla som var med på lägret i Grebbestad. 🙂 Tre av oss i styrelsen var med dom här fina dagarna på kusten.


Bildspel på workshop.

Grebbestads folkhögskola har tagit bilderna. 


Nåltovning workshop

nåltovning4
nåltovning3
nåltovning
nåltovning2
nåltovning5

Workshop Grafiskt tryck

grafisk tryck
grafisk tryck3
grafisk tryck4
grafisk tryck2

#kämpainteensam


Inom Attention vet vi bara alltför väl vilken kamp det kan vara för att få stöd och förståelse för våra medlemsgrupper. Syftet med kampanjen är alltså att visa att vi finns och erbjuda människor att bli medlemmar i Attention. Mer information kommer efter sommaren. 

Utbildningsmaterial om NPF för idrottsledare


I samarbetet med Riksförbundet Attention har SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet tagit fram ett utbildningsmaterial för tränare kring att möta idrottare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
I det här Tränarpasset har vi samlat kunskap och guider kring relationer, bemötande och feedback för att skapa goda förutsättningar för att få med samt behålla idrottare med NPFdiagnoser.

Läs mer här

Här hör ni vår ordförande Maria Christensson-Fröman i P4 Värmland om att Försvaret i Norge ändrat sina regler och öppnar upp för individuell hälsoprövning.


Detta efter att norska Likestillings- og diskrimineringsombudet tidigare i år klagat på det norska Försvarets antagningsregler som direkt sorterade bort personer med ADHD-diagnos som sökte värnplikt.


Dokument vi skickat utAttention-nytt. Nyhetsbrev för dig som är aktiv i attention.

* Nr 8

 

 

Senaste numret av Attention

 Nr 2 2019


AKTUELLT:

 

Ökade avslag inom aktivitetsersättning ska ses över. 2019.08.16


Ny studie om ADHD-mediciner. 2019.08.16


Attention i Almedalen 2019. 2019.08.15Mer aktuellt
 


 

 

 

 

Stort TACK till Hagfors pastorat

som har skänkt oss gåvor. 

Webmaster Malin Olsson

Attention Karlstad-Värmland

c/o ABF

Posthornsgatan 8

656 32 Karlstad

Copyright @ All Rights Reserved