Vad har hänt

Vad har hänt

Vad är NPF?


Förbundets populära skrift ”Vad är NPF?”, där du kan läsa om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD, ASD, Tourettes syndrom och tal- och språkstörning, finns nu åter till försäljning i webbutiken. I skriften finns också information om olika relaterade tillstånd som dyslexi, dyskalkyli och DCD. Den kan beställas för 40 kr styck, men går också att ladda ner här

Vi har nu uppnått önskat antal besvarade enkätstudie som handlar om föräldrar till barn med NPF och deras möjlighet till balans mellan vardagliga aktiviteter, så kallad aktivitetsbalans och måste tyvärr avbryta enkäten så det inte blir för omfattande för denna kursen i examensarbete.


Den färdiga studien kommer att finnas tillgänglig i mitten av juni via Universitets hemsida https://www.ltu.se/ltu/search under länken ”Sök publikationer”.


Om ni har frågor är ni välkomna att maila oss.

Tack för ert engagemang och stöd till spridning av vår enkät!


Med Vänliga Hälsningar,

Josefine Bengtsson.

josben-6@student.ltu.se


Lina Carlén

ilaacr-6@student.ltu.se

Vi tipsar om 

SUF-Kunskapscentrum arbetar med att utveckla, samla och sprida kunskap om stöd till barn och föräldrar i familjer där någon förälder har Intellektuell funktionsnedsättning (IF) eller andra kognitiva svårigheter som påverkar föräldraförmågan. 


SUF-Kunskapscentrum tar avstamp i barnkonventionen och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (artikel 23), i syfte att: tillförsäkra barn deras rätt till goda uppväxtvillkor och föräldrar med funktionsnedsättnings rätt till stöd i sitt föräldraskap.

Länk

Vi avslutar veckan med att lägga ut ytterligare en film från vårt projekt Familjelyftet. I filmen får vi träffa Britt-Mari som är förälder till tre vuxna barn med NPF. Hon pratar i filmen om vikten av att socialtjänsten har kunskap om NPF.


Läs projektets nya enkätrapport via attention.se/familjelyftet


Film 2 - Britt Maris berättelse om bristen på kunskap

Efter kritik backar nu Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap om att ADHD och andra neuropsykiatriska diagnoser skulle vara sjukdomar. 


- Jag ser det som ett tecken på att man inte har tillräcklig kunskap om de här diagnoserna. Både att prata om sjukdomar i det här sammanhanget och att helt stänga utbildningen för alla med NPF på grund av generaliseringar - det är okunnigt och diskriminerande säger Annica Nilsson, intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet Attention.


KLICKA PÅ LÄNKEN LÄNGST NED FÖR ATT KOMMA TILL INSLAGET - (SR har bytt länk sen sändningen).

Läs också en tidigare debattartikel om liknande diskriminering på Polisutbildningen: https://attention.se/…/har-polisen-rad-att-utestanga-alla-…/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

Äntligen är den här - Familjelyftets enkätrapport del 1!

Rapporten innehåller siffror från vår enkätundersökning, fritextsvar och personliga berättelser.

Det här är viktigt att våra familjers berättelser och upplevelser blir kända för socialtjänsten, kommuner och politiker.

Läs mer här

Hannas berättelse om bemötande.

 

Remissvar unga som varken arbetar eller studerar

Många med unga med funktionsnedsättning varken arbetar eller studerar. Men samverkan kring dessa ungdomar och deras familjer är ofta dålig. I vårt remissvar skriver vi att vi uppskattar det helhetsgrepp som utredningen anlagt på den här frågan. De flesta av förslagen är bra och vi tycker att det är viktigt att de också blir verklighet.

Läs hela vårt remissvar här

Inte nöjd med vården

Socialstyrelsen har nu, mer än ett år sedan som ny lagstiftning om klagomålshantering i hälsooch sjukvården och tandvården trädde i kraft. Material såsom folder, vykort och affisch om detta

kan laddas ner här

Elizabeths fredagsmys.

Tacobuffe, godis och möjlighet att kolla på film i trevligt sällskap. Hoppas vi blir fler nästa gång. Stort tack till er som kom. Jag fick lära mig mkt om spelet World of tanks. / Elizabeth

Attention har i samarbete med SISU Idrottsutbildarna tagit fram en ny utbildning som innehåller kunskap, stöd och tips till idrottsledare i mötet med barn och unga med NPF. Den lanserades officiellt vid ett frukostseminarium onsdag 23/1, på Idrottens hus i Stockholm, där Attention deltog.

 

– Tänk på att möta varje person. Att ha en diagnos betyder inte att alla fungerar likadant, det är individuellt. Och en tränare behöver Inte bli arg och börja skrika för att man inte förstår, eller gör fel, som jag varit med om, sa Julia Eriksson som tränar handboll.

 

– Vi vet att barn och unga med NPF slutar att idrotta tidigare än andra barn. Därför är ökad kunskap hos ledarna, om NPF och barns olika styrkor och behov, så viktig. Vi är väldigt glada för samarbetet kring den här utbildningen och hoppas den ska spridas brett, sa Annica Nilsson, intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet Attention.

 

Läs mer om utbildningarna här:

https://attention.se/idrottforalla/utbildning/

Medlemsregistret och avisering

Avin för medlemsavgiften 2019 kommer att skickas ut tillsammans med årets första medlemstidning som går ut den 21 februari. Inom kort kommer det dessutom att finnas möjlighet att logga in på sin medlemsida och betala sin medlemsavgift där för den som önskar. 

En app till, ”Hej Hyper”, har premiär denna vecka samtidigt som en musikal med samma namn för lågstadiebarn. Hjärnfonden och Friends har skapat det hela med stöd av PostkodLotteriet och målet är att minska stigmatisering av barn med NPF i skolan - och att öka kunskaperna. Appen länkar bland annat till Attentions material om NPF.


Barnmaterialet Hej Hyper består av både en webbsida, klassmaterial och en ny specialskriven musikal för årskurserna F-3 som har premiär fredag den 18 januari och ska turnera på cirka 60 skolor i hela landet fram till mars. Musikalen innehåller nyskriven sång och musik av Grammisvinnaren Emma Nordenstam, och manus av dramatikern Emma Broström som tilldelades Svenska Ibsensällskapets dramatiker-pris 2018.


Förutom den kostnadsfria musikalen erbjuds skolorna en efterföljande mini-workshop och ett lärarhandledningsmaterial. Informationsmaterialet innefattar även en karaoke-app för barnen att använda såväl i skolan som hemma.


Appen samt pedagogisk verktygslåda, pyssel, noter och fem specialproducerade sånger med musikvideor finns tillgängligt för alla via www.hejhyper.se. Satsningen finansieras av Postkodlotteriet.


Hej alla!

Till nästa nummer av Attentions medlemstidning sökes en scout som har NPF! Är det dig vi söker, ditt barn eller någon du känner? Maila då till [nina.noren@attention.se]

2019.01.07

Primärvården behöver reformeras.

Diagnoser, ersättningssystem och stora regionala skillnader är bara några av de områden där det behövs fler åtgärder än de som föreslagits.

Det skriver företrädare för Riksförbundet Attention, Funktionsrätt Sverige, Riksförbundet HjärtLung, Reumatikerförbundet, Riksförbundet Sällsynta diagnoser och Neuro, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

2019.01.03

- Attention välkomnar DO:s, Diskrimineringsombudsmannens, beslut att inleda en tillsyn för att utreda om Rekryteringsmyndigheten gör sig skyldiga till olaga diskriminering när de sållar bort personer med neuropsykiatriska diagnoser från mönstring och militärtjänstgöring. Det säger ordföranden Anki Sandberg. 

 

Många har genom åren reagerat mot att man drar alla med en NPF-diagnos över en kam. Att inte ens få pröva om man har de förutsättningar som krävs upplevs av många som kränkande.

Liknande förhållanden gäller inom Polismyndigheten, där man sållar bort alla sökande med ADHD. Om även deras rekryteringsförförande ska granskas har DO dock inte tagit ställning till. Sveriges radio

Kunskapsstöd om behandling vid spelmissbruk

Från den 1 januari år är alla landsting och kommuner enligt lag skyldiga att erbjuda hjälp till de som behöver stöd, vård och behandling för sitt spelberoende. Nu har Socialstyrelsen tagit fram

ett kunskapsstöd med sex rekommendationer för behandling av personer med spelmissbruk. Syftet är att de ska leda till en mer jämlik vård och omsorg.Behandling av spelmissbruk och spelberoende.

2018 års NPF-forum var späckat med intressanta föreläsare inom många olika ämnesområden.Här kan du ta del av några av föreläsarnas presentationer.

Robotprogrammering i Torsby blev tyvärr inställd på grund av få deltagare. Får prova igen längre fram och se om intresset kanske finns då. 

Vi från styrelsen vill passa på att önska alla ett gott nytt år. 2019 närmar sig och vi har lite evenemang igång och fler kommer det bli.

Robotprogrammering i Karlstad

27/12 kl 10-12

 

Vi tackar er som kunde delta på vårt evenemang. Bjöd på frukt, pepparkaka och juice under tidens gång. 

 

Olika stationer med bildstöd som tränade bl.a koordinater, logik, matematik, följa instruktioner, bygga hinder samt undvika de mm tillsammans med blue dot och dash. 

Attention föreläste om ADHD, utsatthet och kriminalitet på MR-dagarna

Det var fullsatt när Attention föreläste om ADHD, utsatthet och kriminalitet under MR-dagarna på Stockholmsmässan. Omtanke, branschtidningen för vård och omsorg, fanns på plats och skrev ett 5-sidors reportage som publicerades i det senaste numret som kan läsas här (s. 20-24). På MR-dagarna deltog också Attention i en paneldebatt om fasthållning av utåtagerande elever

arrangerad av Barn- och elevombudet (BEO). Läs mer om Attentions medverkan på webbplats: vi-måste-upptäcka-adhd-tidigare

Kämpa inte ensam – med NPF i skolan

Som vi många gånger påpekat kämpar tusentals elever och föräldrar med att försöka få till en

vettig skolgång. Många kämpar ensamma. Det vill vi i Attention ändra på. Genom att informera

om rättigheter, trycka på hos myndigheter och politiker men också genom att skapa mötesplatser

och erbjuda möjligheter till organisering.

För dig som har svårt att få skolan att fungera har vi sammanställt några råd och tips om

kontakterna med skolan. på vår webbplats.

Mer information hittar du här

2018.12.16

Styrelsemöte och ett möte för dom som är intresserade av valberedningen hos oss bjöds denna dagen på. Mycket intressanta saker är på gång under 2019. Håll utkik. 

#mh18

Tack till alla som gav en slant i vår insamlingsbössa till musikhjälpens tema i år "alla har rätt att funka olika"

Vi gratulerar vår Lisa som är en av vinnarna på årets vardagshjältar i Karlstad Kommun. 

 

Lisa är lärare på Kronoparksskolan och initiativtagare till nätverket Tillsammans – lekgrupp för barn och unga med NPF, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel ADHD.

Läs mer om årets vardagshjältar: www.karlstad.se/vardagshjaltar2018

 

5500 barn går inte till skolan - vi befarar att siffrorna är underkant. Nyhetsmorgon 2018.12.04

Habilitering och hälsa - problematisk skolfrånvaro

 

Kommunerna och skolorna som lyckas, hur gör dom?

Kan tre av fyra elever med problematisk frånvaro ha en NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning)?

Läs om hur skolan kan NPF-säkras, med mera, i tidningen Funktion i fokus temanummer om problematisk skolfrånvaro

Årets nytänkare i karlstad 2018

en väg in i vården om man lider av psykisk ohälsa

https://hurmardu.nu 

Dokument vi skickat ut

 

 

 

AKTUELLT:

 

Anmälan öppen för sommarkursen 2019! 2019.02.12


Attention var med och anordnade lyckat skolseminarium. 2019.02.12Familjelyftet träffade beslutsfattare på Centerns kommundagar. 2019.02.01

 


 

 

 

 

Medlemstidning:

 

2019

 

2018

Nr 5 Tema: Föreningsarbete

Nr 4 Tema: Arbetsliv

Nr 3 Tema: Syskon

Nr 2 Tema: Skola

Nr 1 Tema: Forskning

Attention Karlstad-Värmland

c/o ABF

Posthornsgatan 8

656 32 Karlstad

Webmaster Elizabeth Odalen Bjord

Copyright @ All Rights Reserved