Vad har hänt

Vad har hänt

Riksförbundet Attention fyller 20 år!


Riksförbundet har under sina första 20 år varit med och förändrat samhället fundamentalt för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).


År 2000 var kunskapsnivån om NPF låg i samhället. Barn och unga fick diagnoser, men få visste vad det egentligen innebar. Många föräldrar delade upplevelsen av att deras barn var missförstådda, utsatta och inte fick det stöd de behövde. De insåg att tillsammans blev de starkare och bildade därmed Riksförbundet Attention.


På första årsmötet beslutades det att Attention skulle vara en intresseorganisation för både personer med egen NPF, deras anhöriga och också för yrkesverksamma som möter medlemmarna i sitt arbete. Fokus på dessa målgrupper har gällt sedan starten. Föräldrarna som en gång var med och startade förbundet har idag fått sällskap av hela 15 000 medlemmar spridda ute i landets 58 lokalavdelningar.


Attention har sedan starten arbetat för att öka kunskapen om våra funktionsnedsättningar hos allmänheten, media och makthavare. Under åren har det varit miljontals besökare på webb och Facebook. Förbundet har tagit fram populära trycksaker och filmer med information riktat till bl.a. arbetsgivare, skolpersonal, vårdgivare och socialtjänst. Ett framgångsrikt intressepolitiskt arbete har bedrivits och förbundet har publicerat debattartiklar, svarat på remisser och deltagit i utredningar och arbetsgrupper. Via Attentions utbildningsföretag har kunskap spridits om NPF på föreläsningar och konferenser. Flera värdefulla utvecklingsarbeten inom NPF har bedrivits genom stora Arvsfondsprojekt.


Publicitet och påverkansarbete i all ära, men det finaste förbundet har är de 58 lokalavdelningarna som finns över hela landet. Där skapas det unika mötesplatser där medlemmarna får stöd, igenkänning och gemenskap.
Lokalföreningarnas fritidsaktiviteter, cafékvällar, föräldragrupper, studiecirklar och föreläsningar har kommit att betyda så mycket för så många medlemmar.


Attention Karlstad
Efter en välbesökt informationsdag på Karolinen bildade vi vår lokalförening 2004. Grunden här var också föräldrar som gick samman för att jobba tillsammans. Allt eftersom vi jobbat på genenemot kommuner, Regionen, Funktionsrätt Värmland och HSO Karlstad så vet vi att vår åsikt är intressant.

Under de senaste åren har vi bl.a. anordnat föreläsningar för våra medlemmar två ggr/år,
vi har haft bussresor till Liseberg, prova-på-ridning, resa till Ullared, pysselkvällar, träffar med Lekgruppen ”Tillsammans”, robotprogramering och naturligtvis har vi haft både studiecirklar och samtalsgrupper.


Attention Karlstad/Värmland, som vi numer heter, har medlemmar i alla Värmlandskommuner och vi vill gärna få igång verksamhet på flera ställen än i Karlstad. Vi har försökt bland annat i Säffle, Hagfors, Arvika, Kristinehamn och Sunne.
För dagen har vi cirka 370 medlemmar och vi har verksamhet i Torsby och Karlstad.


Styrelsen har regelbundna möten i vår nya lokal hos ”Funktionsrätt Värmland” i Karlstad, där vi också har ett kontorsrum.

I dessa tider av Corona-virus så påverkas såklart också vår verksamhet. Vissa aktiviteter har vi fått flytta fram eller ställt in. AU-möten och styrelsemöten genomförs digitalt och det har fungerat väldigt bra.

Vi kommer att ha terminsavslutning den 14 juni, läs mer på annan plats på hemsidan.


De planerade resorna vi tänkt genomföra under våren, bussresa till Boda Borg och till Liseberg har vi pga Corona flyttat fram. Vi hoppas vi kan genomföra dem i slutet av sommaren/början på hösten.


Avslutningsvis vill jag tacka alla våra styrelseledamöter, tidigare och nuvarande, för ett fantastiskt arbete.
Ni är guld värda för all tid och energi ni ger Attention Karlstad/Värmland!

Var rädda om er,
Maria Christensson-Fröman, ordförande

Nyhetsbrev

April

2020.04.20

Skulle vi ha sista cirkelträffen för denna terminen i Torsby. Men pga nya derektiv från ABF så är träffen inställd. Det vi skulle prata om kommer jag erbjuda längre fram i en ny cirkel. /Malin

2020.03.30

Cirkel Torsby


Där vi pratade om hur man kan hantera stress. Vad som är bra och dålig stress för var och en. Lite tips hur man ska orka med. 

2020.03.17

2020.03.18

Eric Donell visade digital föreläsning om förskolebarn som sticker ut. Tack för en intressant föreläsning. På onsdagen var det problem med uppkopplingen för många av oss, men Eric har erbjudit att vi kan få titta på den igen längre fram. 

2020.03.15

Årsmöte och föreläsning.

Tack Joanna Halvarsson för att du kunde komma och prata om din asperger och bipolär. 


Tack till er medlemmar som kom och deltog. 

2020.03.09

Cirkelträff i Torsby.


Denna gången pratade vi om hur man kan göra för att hinna/orka med att vara social. Pratade även om vilka ska man berätta för och inte berätta för när det gäller diagnos. 


Vi tackar även våran gäst som kom och berättade hur hon fick hjälp. 

2020.03.01

Robotprogrammering Karlstad

Barnen fick gå runt på olika stationer och testa på våra robotar. Vi bjöd också på fika.

robotprogramering1
robotprogramering2
robotprogramering3

2020.03.01

Karlstad
Öppet hus där vi bjöd på fika och pratade om lite allt möjligt

2020.02.23

Styrelsemöte

2020.02.17

Andra cirkelträff i Torsby för denna termin. Syftet med träffen var att få möjlighet att se hur problemfyllda situationer kan ha lösningar som man kanske inte ser när man befinner sig i dem.


Med hjälp av varandra kanske man kan se på situationer på ett nytt sätt. Vi satte på oss "resursglasögonen".


Vad innebär friskfaktorer?
Vi fick också rita upp en sol där vi på linjerna skulle skriva vad som är viktigt för mig och hur mycket tid vi kan ge varje sak för att må bra.

Lite kortfattat vad kvällen erbjöd.


Nästa tillfälle ska vi prata om hur man får tid och ork att balansera det sociala och relationer. Eventuellt även få lyssna på en mamma som kommer prata om hur hon löste sin situation.

2020.01.27

Startade vårens cirkel i Torsby. Jätteroligt att vi kunde starta upp en ny grupp. Nytt tema vid varje tillfälle kommer det bli.


Första träffen pratade vi om hur viktigt det är att ta hand om sig själv. Lyfta upp det lilla som är positivt, vad behöver jag för att må bra med mera.


En rogivande kväll.


Avslutade med djupa andetag för att lära oss vara här och nu, då vi ofta tänker på hur exempelvis nästa dag kommer se ut.


Nästa tillfälle är om tre veckor och då ska vi se om vi kan hjälpas åt att lösa problemfyllda situationer, vad är friskfaktorer och förhoppningsvis visa hur en situation kan se ut från två olika vinklar.


2020.01.26

Styrelsemöte.

Några från styrelsen går på kurser så vi ska lära oss bland annat om mötesteknik.Dokument vi skickat ut!

*April 2020

  * Nr 1


   

   

  Senaste numret av Attention

   Nr 1. Tema: Relationer

  AKTUELLT:.


  En historia att vara stolt över. 2020.05.14


  Attention bjuder in till digitala samtalskvällar. 2020.05.11


  Över 10 000 föräldrar förlorar pengar i bidrag. 2020.05.11


  Mer aktuellt.
   .

  Webmaster Malin Olsson

  Attention Karlstad-Värmland

  c/o ABF

  Posthornsgatan 8

  656 32 Karlstad

  Copyright @ All Rights Reserved